Ster van Zwolle

Overijssel
Waaiers

194,5 km

Kou, zwaar weer en een peloton dat in vele waaiers uiteen wordt geslagen: de Ster van Zwolle is een echte voorjaarsklassieker. Van oudsher is De Ster de eerste wedstrijd op de kalender in de Benelux. De koers voert de renners door de provincie Overijssel, in en rondom de provinciale hoofdstad Zwolle. De naam verwijst naar de stervorm van de Zwolse binnenstad.

De wedstrijd is voor het eerst gereden in het jaar 1961. In dat jaar won Jan Rol de koers. Sinds die tijd is de Ster van Zwolle het begin van het seizoen voor de neo-profs onder de wielrenners. Behalve in 1994 toen de Belg Marc Wauters de koers op zijn naam schreef werden alle edities door een Nederlander gewonnen.

Terugkijken: de Ster van Zwolle in foto’s

Voor wie de koers zelf gemist heeft, is hier een terugblik van de 62e Salverda Bouw Ster van Zwolle in foto’s. Ook in deze nazit bleef Coen Vermeltfoort de sterkste in de eindsprint. De 34-jarig renner van VolkerWessels CT behaalde zijn derde zege in de Nederlandse openingsklassieker.

De 62e Salverda Bouw Ster van Zwolle is een prooi geworden voor Coen Vermeltfoort. De 34-jarige coureur van VolkerWessels CT was de snelste van een grote kopgroep. De winnaar van de Holland Cup 2021 klopte Martijn Budding (TdT-Unibet CT) en Loe van Belle (Jumbo-Visma DT) in de sprint. Daarmee is Vermeltfoort meteen de eerste leider in het Holland Cup-klassement.

De winst in de 61e Craft Ster van Zwolle was voor Coen Vermeltfoort. De 33-jarige sprinter van VolkerWessels CT klopte Beloftenkampioen Tim van Dijke (Jumbo-Visma CT) in een millimetersprint. Elmar Reinders (Riwal CT) maakte het podium compleet. De eindzege in de Holland Cup kwam eveneens op naam van Vermeltfoort.

Van de wedstrijden in de Holland Cup staat alleen de Ronde van Overijssel nog op haar originele datum. En er komt nieuwe verandering: de Midden Brabant-Poort Omloop gaat dit jaar op rij niet door, en de Ster van Zwolle wordt de laatste wedstrijd van het Nederlandse wielerseizoen.