Boomlange verrassing wint Ronde van de Achterhoek

door | 27 augustus 2023 | Algemeen, Nieuws, Ronde van de Achterhoek

De winst in de Ronde van de Achterhoek ging -verrassend- naar Martijn Rasenberg. De 21-jarige renner van ABLOC CT reed met een korte solo uit de kopgroep van de dag. De sprint om de overige ereplaatsen werd gewonnen door Martijn Budding (TDT-Unibet CT) voor de Brit Noah Hobbs (Equipe Continentale Groupama-FDJ).

De afsluitende wedstrijd in de Holland Cup kende in Groenlo de start- en finishlocatie. Na een grote lus door de regio en vier lokale omlopen van 5,8 kilometer kwam de wedstrijdafstand voor de renners op 199,4 kilometer in totaal, waarin de renners ook nog eens 20 gravelstroken (goed voor 21 onverharde kilometers).

Koersdirecteur Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland en Nederlands Kampioen wielrennen bij de ambtenaren, liet bij het uitrijden van Groenlo de vlag vallen, waarna het peloton meteen op hol sloeg. Hoewel de start van de koers nog zonnig verliep, zou het verloop van de rondgang door de Achterhoek mede gekleurd worden door zware regenbuien.

Al vroeg ging een vijftal op pad

Al vroeg in koers vormde zich een kopgroep van een zestal renners, maar op de eerste onverharde strook moest de Deen Kristian Egholm (Restaurant Suri-Carl Ras CT) met materiaalpech zijn medevluchters laten rijden. De overige vijf -Bart-Jan Lindeman (VolkerWessels CT), Tim Marsman (Metec-SOLARWATT CT), Rick Ottema (Allinq CT), Martijn Rasenberg (ABLOC CT) en de Duitser Luca Dreßler (Team Lotto-Kern Haus CT)- werkten goed samen, waar door de voorsprong al snel op liep. Met een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten werd het voor de ploegen in het peloton noodzaak om de achtervolging te starten. Omdat de meeste grote Continentale ploegen een renner voorin mee hadden, was het aan TDT-Unibet CT om het leeuwendeel van het achtervolgingswerk op zich te nemen.

Slopende finale

De selectie in het peloton gebeurde voornamelijk aan de achterkant: regelmatig moesten er renners de rol lossen. Bij de eerste finishpassage (met nog vier ronden te rijden) was de voorsprong van de vijf koplopers 50 seconden. De zware koers kostte drie ronden voor de meet ook Holland Cup-klassementsleider Coen Vermeltfoort (VolkerWessels CT) de kop. Terwijl Dreßler in de finale regelmatig een beurt over moest slaan, zag Rasenberg op tien kilometer van de meet zijn kans schoon. Met een scherpe demarrage wist de ABLOC CT-coureur een kleine voorsprong te pakken en hoewel  de vier achtervolgers het nodige weerwerk boden, wist de Bredanaar seconde-voor-seconde zijn voorsprong bij elkaar te sprokkelen. Was de voorsprong bij de bel nog maar vier tellen, in de laatste ronde wist de boomlange coureur zijn voorsprong verder uit te breiden. Terwijl het peloton in de lange laatste rechte lijn van ongeveer een kilometer op het achtervolgende kwartet neerstreek, mocht Rasenberg het zegegebaar maken. De sprint om de ereplaatsen werd gewonnen door Martijn Budding (TDT-Unibet CT), terwijl een fotofinish de Brit Noah Hobbs (Equipe Continentale Groupama-FDJ) als nummer drie in de daguitslag aanwees.

Blij verraste winnaar

Hoewel Rasenberg aan een behoorlijk debuutseizoen bezig is, was hij toch verrast na zijn zege. ,,Niet normaal, hier heb ik van tevoren alleen maar van kunnen dromen. In China (Tour of Qinghai Lake, red.) ben ik een paar keer dicht bij een zege geweest en ben daarna goed door blijven trainen. Dit is mijn eerste jaar in een Continentale ploeg en het ging al best goed. Als je dan je eerste zege in een UCI-wedstrijd kunt pakken, dan is dat toch wel onwerkelijk.’’

En dat terwijl de boomlange Rasenberg (hij is 194 cm hoog) in eerste instantie zelfs niet eens bij de kopgroep zat. ,,Ik zag een aantal renners gaan en bedacht mezelf ‘dit is wel een gevaarlijk groepje’. Ik ben toen meegesprongen en als je in de kopgroep zit, zit je uit het gevaar en heb je veel minder stress. We kregen een groot gat van zo’n vijf minuten en dan begin je te hopen. Ze reden het gat snel dicht, maar bleven daarna op een halve minuut hangen. Op de plaatselijke rondjes kwamen ze nog altijd niet dichter bij. Ik voelde me sterk, misschien wel sterker dan de rest, en ik heb het op een gegeven moment gewoon geprobeerd. Ik sloeg gelijk een gaatje en ben toen vol doorgereden naar de finish.’’

Eindzege Holland Cup voor Vermeltfoort

De eindzege van de Holland Cup kwam voor het tweede jaar op rij op naam van Vermeltfoort. De inmiddels 35-jarige renner wist over zes wedstrijden 280 punten te verzamelen. Budding klom op naar plek twee (220 ptn.) voor de Nederlandse-Let Mārtiņš Pluto (ABLOC CT) met 214 ptn. Het ploegenklassement kwam op naam van ABLOC CT.